Indiferent de ora la care te antrenezi, este foarte important să ai energia necesară pentru susținerea efortului.

În primul rând, ține cont că timpul necesar între masă și antrenament este de 1,5-2 ore. Altfel, corpul nu are suficient timp să digere, iar randamentul la sală nu va mai fi la fel de bun. Atunci când ești pe fugă, consumă fructe cu jumătate de ora înainte de antrenament. Bananele sunt cea mai bună sursă de energie, dar opțiuni potrivite sunt și merele, portocalele, ananasul sau pomelo. Însă când timpul îți permite, pregătește-ți meniuri complexe.

Alege surse de energie

Principala sursă de energie sunt carbohidrații complecși. Cei simpli se convertesc mult mai ușor în grăsimi, pe când pe cei complecși corpul îi asimilează mai lent transformându-i mai ușor în energie. Astfel, energia pe care o oferă este eliberată constant, permițându-ți să-ți menții ritmul alert pe tot parcursul zilei.

Printre cele mai bune surse de carbohidrați complecși se numără orezul integral, fulgii de hrișcă, fulgii de ovăz, pâinea integrală cu semințe, pastele integrale.

Bineînțeles, alături de carbohidrați trebuie consumată și o sursă de proteină bună: ouă, pește, piept de pui, curcan, mușchi de vită.

În funcție de obiectivele tale, dar și de felul în care funcționează corpul tău, poți opta și pentru mesele de tip keto: grăsimi (bune) + proteine. Însă, nu uita că înainte să iei decizii majore legate de meniurile tale, ar fi bine să discuți cu un nutriționist sau cu antrenorul tău.

Pregătește-ți meniurile în funcție de oră

Te antrenezi dimineața? Consumă înainte: fulgi de hrișcă, ceai verde, tărâțe de Psyllium alături de 2-3 albușuri de ou și câteva legume sau un mix din nuci, semințe, migdale, semințe de cânepă și caju.

Te antrenezi după-amiaza? Consumă înainte: mușchi de vită la grătar și orez integral, alături de legume fierte sau gratinate (broccoli, dovlecel, ceapă, vinete, roșii) sau somon la grătar alături de sparanghel.

Te antrenezi seara? Consumă înainte: dorada la cuptor cu paste integrale fierte sau o salată de ton cu porumb și legume verzi (salate de mai multe tipuri, roșii, castraveți, legume de sezon).

 

Andrei Ivan este antrenor personal la World Class Downtown