Aparent simplă, întrebarea are mai multe răspunsuri. În primul rând durata unei alergări pe bandă (sau a unei ședințe de antrenament aerob) depinde de scop. Așa că stabilește-ți targetul, apoi apasă butonul de start.

Target: slăbire

În acest caz sunt utile atât sprinturile (de exemplu 30 de secunde sprint, pauză 30 de secunde – repetat de 2-4 ori), deoarece ameliorează metabolismul și sporesc secreția de hormoni anabolici, cât și ședințele lungi, făcută la o intensitate medie. De exemplu, trei antrenamente pe săptămână, a câte o oră de alergare sau urcat în pantă, te vor ajuta să arzi circa un kilogram de grăsime în plus pe lună.
Respectiv, pentru slăbire, cu cât faci mai mult sport, cu atât mai bine, cât timp nu te „recompensezi“ cu mâncare după (un Snickers face cât vreo 40 de minute de alergare, iar un hamburger mic cât 30).

Target: sănătate

Numeroase studii au demonstrat că sprinturile îmbunătățesc aparatul cardiovascular și cresc capacitatea de efort. Așadar, patru minute de efort vor duce la schimbări notabile în corpul tău.
Dacă vrei totuși să îți ajuți mai mult inima, să reduci frecvența cardiacă de repaus („pulsul“), să ameliorezi o hipertensiune și să stimulezi refacerea dintre antrenamente, sesiunea de alergare trebuie să dureze minimum 20 de minute, la o intensitate între 65 și 85% din frecvența maximă, sau chiar și o oră, dar la frecvență de 50-65%.

Target: performanță

Aici lucrurile se complică, depinzând de scopul fiecăruia, tipul de alergări la care participă etc.
În orice caz, patru minute sigur nu sunt de ajuns, iar 20 de minute ajung rapid să fie prea puțin.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, scrie-mi mai jos și voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Vlad Padina este antrenor personal, cu specializare în Kinetoterapie și motricitate specială, la World Class Fitness Center at Plaza România.