Îmbunătățește-ți conexiunea dintre creier și mușchi și îți vei crește forța, flexibilitatea și coordonarea. Mai mult, vei reduce durerile și riscurile de accidentări pe termen lung. Cele cinci trucuri de mai jos te vor învăța cum.

Atunci când execuți o mișcare, creierul îi transmite un semnal mușchiului să se contracte sau să relaxeze pentru a efectua mișcarea dorită. "Optimizarea acestui proces de transmitere a impulsului creier-mușchi te ajută la dezvoltarea unei tehnici de antrenament corecte, care îți va asigura o formă perfectă în timpul exercițiilor", ne-a spus Cosmin Ciocîrlan, antrenor personal World Class at The Grand. Astfel, creierul poate recruta mai multe fibre musculare pentru o mișcare mai eficientă.

De ce ai nevoie să te concentrezi atât de tare pe tehnică și formă? Pentru că eviți mișcările incorecte, care pot conduce la accidentări pe termen scurt sau la dezechilibre majore pe termen lung. Pentru că tehnica și forma te asigură că lucrezi mușchii pe care îi vizezi și nu îți lași corpul să trișeze. Cosmin Ciorcîrlan te ajută cu sfaturi pentru a-ți antrena cât mai bine conexiunea creier-mușchi:

1. Renunță la ego
Uită de greutatea pe care o pui pe bară; nu ești în competiție cu nimeni din sală, ci te antrenezi doar pentru tine. Așa că pune o greutate care să îți permită să te concentrezi pe calitatea fiecărei repetări.

2. Efectuează mai multe seturi de încălzire
Ia o greutate mai mică decât cea cu care lucrezi de obicei, închide ochii și concentrează-te asupra mușchilor pe care îi lucrezi cu exercițiul pe care îl faci.

3. Mișcă-te încet
Încearcă să efectuezi fiecare repetare pe parcursul a 4-5 secunde, atât în etapa pozitivă, cât și în cea negativă. Fă pauză de o secundă la momentul de contracție maximă.

4. Încordează-ți mușchii în pauze
Imediat după încheierea unui set, contractă-ți mușchii antrenați, fără să imiți mișcarea exercițiului. Creierul îi va izola mult mai ușor după efortul unui set.

5. Cere sfatul unui antrenor
Învățând să execuți corect fiecare exercițiu de la început, coordonarea dintre creier și mușchi te va ajuta să îți depășești limitele mai rapid și mai ușor decât dacă trebuie să te dezveți de obiceiuri greșite.