Dacă ne referim la timpul efectiv de lucru fără încălzire şi revenire după efort, atunci nu este greşit.

Durata unui antrenament este, în cea mai mare parte, dictată de intensitatea la care se lucrează sau de pauze. Dacă, de exemplu, lucrezi într-un sistem de circuit pe principiul HIIT (high intensity interval training), Cross Fit sau Tabata, atunci un antrenament de 20 minute este normal, cât timp pauza dintre exerciţii este foarte mică sau intensitatea efortului este peste 75%.

Dar, oricât de puțin timp ai la dispoziție pentru antrenament, nu uita că încălzirea este o componentă foarte importantă din antrenament, deoarece pregăteşte organismul pentru efort. De obicei, o încălzire normală durează în jur de 10-15 minute, timp în care poţi să faci exerciţii cardio uşoare (bandă, bicicletă, eliptică) şi mişcări de gimnastică activă (rotiri de braţe, de trunchi, îndoiri laterale, frontale).

Și revenirea după efort este la fel de importantă ca şi încălzirea, deoarece permite organismului să ajungă la o stare de normalitate în ceea ce priveşte frecvenţa respiratorie, pulsul şi elasticitatea musculară. De obicei, în revenire se execută mișcări de stretching uşor, pasiv sau activ, şi exerciţii de respiraţie.

Indiferent de tipul de antrenament efectuat, aceste două componente trebuie aplicate de fiecare dată.