În primul rând, ar trebui să mergi la medic pentru a fi sigur că nu te confrunți cu o problemă medicală gravă. Iar dacă ai OK-ul medicului, sunt câteva soluții care îți pot îmbunătăți starea.

Elimină durerile de spate

- Începe prin a face mișcare regulat, sub supravegherea unui antrenor. El îți va crea un program pentru întărirea musculaturii spatelui și abdomenului, precum și pentru îmbunătățirea posturii.
- Fă cât mai mult stretching, mergi la înot și include în antrenamentele regulate exerciții specifice pentru zona lombară: îndreptări, extensii etc.
- Dacă știi că ai probleme la nivel osos, este important să îți dezvolți masa musculară.
- Acordă mai mare atenție posturii. Pe lângă exerciții specifice, fii atent la felul în care te ridici sau te așezi și la felul în care stai pe un scaun.
- Atunci când ai dureri puternice, compresele calde și reci pot diminua durerea și inflamația.
- Nu lasă durerea de spate să devină o parte din viața ta. dacă nu poți lucra cu un antrenor personal, programează-te la o clasa de yoga sau pilates, dar avertizează instructorul în legătură cu problema ta.

Renunță la lucrurile care îți pot face rău:

- Mișcările bruște și greșite.
- Ridicarea greutăților sau antrenamentele cu greutăți mari.
- Statul pe scaun sau în picioare timp îndelungat. La fiecare două ore de lucru încearcă să faci o pauză de 10-15 minute și adaugă puțin stretching sau exerciții fizice. Mai multe despre cum îți poți menține sănătatea la birou, poți citi aici.
- Încălțămintea cu toc. Cel puțin pentru o vreme, optează pentru pantofi confortabili. (Evident, tocurile sunt valabile doar în cazul femeilor. Însă și pentru bărbați se aplică sfatul cu încălțămintea comodă, de bună calitate.)
- Fumatul. Poate nu știai, dar fumătorii sunt mult mai predispuși la dureri de spate decât nefumătorii.

 

Marius Berbecuț este Group Fitness Coordinator World Class Polus și World Class Iulius.