Nu ești pasionat de competiții? Nici nu trebuie. Pentru că o astfel de alergare nu este un concurs, ci mai degrabă un mod de a-ți schimba viața. Iată de ce:

1. Te motivează și scapi de rutină
Indiferent că te antrenezi în parc, pe pista de atletism sau pe banda de alergare din sala de antrenament, rutina te va prinde din urmă oricât de mult ai încerca să îți diversifici antrenamentele. O cursă oficială, fie ea și de cinci kilometri, îți va oferi un obiectiv palpabil, care se apropie și te menține motivat să te antrenezi cât mai bine.

2. Întâlnești oameni noi, cu aceeași pasiune
În dimineața cursei vei pleca pregătit să iei startul. Pe drum, în mijloacele de transport în comun, în mașinile personale sau pe biciclete, vei vedea oameni îmbrăcați pentru cursă care se îndreaptă către aceeași linie de start ca și tine. Cu unii dintre ei vei interacționa și veți lega cel puțin o conversație interesantă, dacă nu mai mult.

3. Tai un lucru de pe lista "de făcut cel puțin o dată în viață"
Alături de săritura cu parașuta și cucerirea Everestului, maratonul este printre cele mai întâlnite puncte de pe lista obiectivelor de atins până la sfârșitul vieții. Dacă vei reuși să termini un maraton nu numai că îl vei putea șterge de pe lista ta, dar te vei putea lăuda cu el și nepoților.

4. Trăiești emoțiile unii concert de anvergură
Asemenea concertelor marilor artiști internaționali, zeci de mii de oameni sosesc la linia de start a unui maraton internațional. La fel cum fanii își așteaptă cu emoție idolii, așa și alergătorii așteaptă cu entuziasm și optimism startul maratonului.

5. Călătorești și te bucuri de priveliști speciale
New York, Boston, Londra sau Amsterdam sunt doar patru dintre marile orașe ale lumii care organizează anual câte un maraton internațional. Dacă decizi să participi la curse de anduranță, poți combina acest obiectiv cu vizitarea orașelor-gazdă.

6. Simți că faci parte dintr-o comunitate aparte
Vei învăța termeni specifici ai alergătorilor. Vei întâlni oameni care se antrenează în grupuri pentru curse. Vei afla secrete de antrenament, strategii pentru a te menține în formă, vei discuta despre nutriție, hidratare și multe alte aspecte care te vor ajuta să îți îmbunătățești performanțele.

7. Capeți disciplină
Maratonul nu este la îndemâna oricui. Antrenamentele pentru maraton te vor solicita și vei avea nevoie de multă disciplină și perseverență pentru a trece peste anumite praguri fizice sau psihologice.

8. Ieși în natură
Cursele de anduranță nu sunt condiționate de asfaltul șoselelor din orașe. În România există curse ca EcoMarathon de la Moeciu sau Transmaraton pe Transfăgărășan, care te vor purta pe trasee inedite.

9. Devii mai puternic
Încheierea unui maraton sau a oricărei curse de anduranță (dacă ești începător) îți va da un sentiment inegalabil de împlinire și mândrie. Vor fi momente dificile în timpul antrenamentelor sau curselor, însă trecerea liniei de sosire îți va confirma că ai puterea fizică și mentală de a persevera în ciuda greutăților întâlnite.

 

Foto: great-wall-marathon.com