Apa, greutățile sau accesoriile de fitness – folosite altfel decât până acum toate te vor ajuta să pierzi mai rapid kilogramele în plus.

1. Controlează-ți pulsul
Dacă folosești banda de alergat sau bicicleta, folosește-te de programele prestabilite, dar și de posibilitatea de a-ți citi pulsul în permanență. Evită să cobori sub un anumit nivel și învață să alternezi perioadele de intensitate, care-ți cresc pulsul până la 80-90% din capacitate, cu pauzele în care cobori la 70%. Așadar, folosește-te de tehnicile antrenamentelor de interval pentru a alterna între un ritm alert și pauze care să te ajute să te recuperezi. Cu cât intensitatea efortului e mai mare, cu atât pierzi mai mult calorii.

2. Evită pauzele lungi
Arderea caloriilor depinde de pulsul cardiac, iar dacă lași inima să se odihnească, atunci eficiența va fi mai scăzută. Așadar, o soluție simplă ar fi să-ți limitezi pauzele dintre exerciții. Evită pauzele de 2-3 minute, așa cum se obișnuiește între serii normale. Topește caloriile cu pauze de 30-60 de secunde între exerciții. Poți să te folosești de telefon pentru a-ți seta un timer, ca să nu riști să pierzi prea mult timp între exerciții.

3. Aleargă în pantă
Nu numai sprinturile îți cresc pulsul cardiac, ci și panta la care alergi. În loc să mărești viteza, adaugă 3-5 grade la înclinarea benzii. Cu cât unghiul este mai mare, cu atât vei arde mai multe calorii, chiar dacă nu mergi mai rapid. În plus, spre deosebire de alergarea pe o suprafață plană, panta îți lucrează mușchii diferiți. Poți combina 15 minute plate cu 15 minute înclinate. Ai grijă la început. Dacă simți că-ți pierzi echilibrul sau "aluneci" spre capătul benzii, schimbă unghiul către unul mai abordabil.

4. Folosește superseturi
În loc să lucrezi doar câte o grupă musculară în seturi normale, combină diferite grupe. Dacă faci biceps, continuă cu triceps și umeri. Astfel, superseturile combină mai mulți mușchi, cresc pulsul, te forțează să-ți depășești limitele – pe scurt, te ajută să obții rezultate mai bune. În loc să îți programezi antrenamentul făcând trei seturi pentru biceps, după care trei seturi pentru triceps, combină-le. Procedează la fel pentru piept: începe cu ridicarea la piept, continuă cu tracțiuni.

5. Renunță treptat la aparate
Deși aparatele sunt bune pentru începători, pentru că lasă loc de mai puține greșeli, dacă vrei rezultate pe termen lung renunță la ele și alege exercițiile similare făcute la liber. Aparatele te ajută să te relaxezi și, în plus, lucrează puține grupe musculare. Mai mult, odată ce alegi să faci exerciții libere, toate musculatura care îți menține echilibrul va fi pusă în funcțiune. Rezultatele vor fi mai rapide și mai intense.

6. Bea apă foarte rece
E un truc care ține mai puțin de tehnica antrenamentului și mai mult de studiile medicale. Cercetătorii au descoperit că cei care consumă apă foarte rece în timpul antrenamentului se pot antrena pe o perioadă cu 25% mai lungă decât cei care o beau la temperatura camerei. Apa rece scade temperatura corpului, crește energia și te ajută să arzi calorii pe o perioadă mai extinsă.

7. Folosește greutăți mai mari
Ca să faci mușchii cu adevărat puternici sau să fie evidențiați trebuie să-i forțezi cu greutăți dincolo de zona ta de confort. Și dacă scopul tău e să arzi și calorii, greutățile mai mari ard mai multe într-un timp mai scurt. Pentru a rezista la greutățile mari, mușchii au nevoie de proteine, iar pentru a le folosi, este necesară multă energie, adică calorii.