Îți spunem de ce merită să pornești cronometrul pe nisip, ca să te menții în formă.

1. Arzi calorii în plus. Conform unui studiu belgian, alergatul pe nisip te face să consumi de 1,6 ori mai multă energie decât cel pe o suprafață dură și de 2,7 ori mai multă decât mersul pe o suprafață dură.

2. Tonifici musculatura picioarelor. Pentru că nisipul se mișcă sub tălpile tale atunci când alergi, toată musculatura picioarelor și a fesierilor se tonifică mai rapid.

3. Scazi presiunea de la nivelul articulațiilor. Alergatul pe plajă implică un risc mai redus de a-ți slăbi articulațiile. Un studiu al Universității din Queensland, Australia a concluzionat că timpul de coliziune se mărește atunci când aterizezi pe nisip, reducând astfel stresul pentru articulații.

4. Îți îmbunătățești coordonarea și echilibrul. Suprafața inegală va activa atât jumătatea inferioară a corpului, cât și pe cea superioară, deoarece, ultima va încerca să păstreze echilibrul. Spatele, umerii și abdominalii vor fi implicați în antrenament, ceea ce în timp duce la un control mai bun asupra corpului tău.

5. Îți ajustezi stilul. Când alergi desculț pe nisip, ai ocazia perfectă să observi felul în care calci și să îți corectezi pasul. Dacă urma pe care o lași în nisip este mai pronunțată pe călcâi, inseamnă că te sprijini prea mult în el. Dacă gaura este sub degete, înseamnă că îți soliciți mai mult mușchii gambei la ridicare. Urma lăsată ar trebui să fie uniformă.

E bine să știi: Dacă preferi să alergi încălțat, de teama scoicilor din nisip, alege o pereche de pantofi cu talpa subțire și flexibilă.