A sosit mult așteptata zi a cursei. Te-ai pregătit asiduu pentru acest moment, așa că merită să te bucuri din plin de el. Fie că alergi o ștafetă sau un maraton, iată câteva sfaturi utile care îți vor asigura o experiență cât mai plăcută.

1. Aruncă un ochi peste antrenamentele făcute de-a lungul timpului. Fie că ai ținut un jurnal sau ai folosit o aplicație, dacă treci rapid în revistă cât de mult te-ai pregătit pentru cursă vei fi mai încrezător în capacitatea ta de a trece linia de sosire.

2. Culcă-te devreme. Ai nevoie de toată energia pe care o poți înmagazina în corp pentru cursă. Dacă dormi suficient și te trezești devreme, vei avea timp să te pregătești corespunzător fără stres suplimentar, vei ajunge mai devreme la start și vei evita aglomerația și "haosul" dinaintea cursei.

3. Mănâncă micul dejun. La fel de important ca mesele din ziua premergătoare cursei, micul dejun trebuie să fie o gustare cu aport energetic mare și ușor digerabil. Dacă ai experimentat din timp, vei ști ce funcționează cel mai bine pentru tine și de cât timp ai nevoie între masă și alergare pentru a concura la cel mai înalt nivel de performanță.

4. Nu face duș dimineața. Mulți dintre noi obișnuim să ne începem ziua cu o baie, însă atunci când urmează cursa nu este indicat. Apa îndepărtează un strat uleios, esențial pentru răcorirea corpului, care previne deshidratarea prematură.

5. Ia-ți îmbrăcăminte de rezervă. Asta presupune să mergi însoțit sau să ai un loc unde le poți depozita. Vei avea nevoie de ceva să-ți țină de cald până la start, la care să poți renunța cu ușurință. Și vei avea nevoie de haine de schimb după cursă.

6. Nu uita gelurile sau batoanele energizante. Dacă te-ai alimentat corespunzător în zilele premergătoare, vei avea suficientă energie pentru o bună parte din cursă. Totuși, mai ai nevoie de un boost de energie, ca să accesezi combustibilul suplimentar din corp.

7. Socializează cu măsură la cursă. Dacă stai la discuții înainte să iei startul, ai grijă să nu cazi în capcana de a-ți compara antrenamentele tale cu ale altor participanți la cursă. Fiecare s-a pregătit pentru cursă în funcție de obiective și capacități.

8. Nu experimenta în ziua cursei. Aceasta este o regulă simplă pe care mulți o încalcă. Nu încerca nimic nou în ziua cursei. De la mâncare, la echipament, la îmbrăcăminte, la tehnici de mișcare sau respirație – nimic nu este mai bun decât ceea ce ai probat deja și știi că funcționează.

9. Respectă-ți planurile. Te-ai antrenat pentru un ritm anume? Atunci ține-te de el și nu te lăsa furat de competiție sau de adrenalină.

10. Distrează-te, bucură-te de experiență. Lasă timpul scos sau locul pe care te clasezi în grija celor care trebuie să le treacă pe foaia de statistică.